Koiramaiset uutiset

22.12.2013HYVÄÄ JOULUALue lisää »9.7.2013PENTUJA syntynyt 9.7.2013Lue lisää »2.6.2013Terrieri erikoisnäyttely Tallinna 2.6.2013Lue lisää »19.5.2013Zimbasta Ruotsin MuotovalioLue lisää »11.5.2013Kaverikoirien palkintojenjakoLue lisää »

Kaverikoira-toiminta

Kaverikoiratoiminta on Suomen Kennelliiton järjestämää pyytetöntä vapaaehtoistoimintaa, jossa kaverikoirat ohjaajineen voivat käydä vierailuilla vanhustentaloissa, sairaaloissa, päiväkodeissa ym. Kaverikoirien tarkoitus on tuottaa iloa ja elämyksiä koirista pitäville, kaikenikäisille ihmisille , joilla ei ole esim. mahdollisuutta hankkia omaa koiraa.


Kaverikoiratoiminta alkoi Suomessa vuonna 2001 avustajakoirakouluttaja Leena Rajalan ja Kennelliiton yhteistyönä. Ensimmäinen kaverikoirakurssi järjestettiin Paimiossa, josta se laajeni Salpausselän alueelle ja sitä kautta eri puolille maata. Tällä hetkellä toiminnassa on mukana lähes 500 koirakkoa. 

Suomen kennelliitto kouluttaa kaverikoiria ympärisuomea. Koulutuksissa koirien soveltuvuus kaverikoiriksi testataan, ja ohjaajat saavat tietoa vierailujen järjestämisestä ja vierailukohteissa tavattavien ihmisten kohtaamisesta. Koulutus on maksuton, kuten koko kaverikoiratoiminta muutenkin -jokaiselle osapuolelle. Työasuna koiralla on oranssi huivi, omistajalla henkilökortti.

 

Kaverikoira-nimike on Kennelliiton patentti- ja rekisterihallitukseen 15.9.2005 rekisteröimä tuotemerkki (re.nro 234179) ja Kaverikoira -nimeä voivatkin käyttää ainoastaan Kennelliiton ryhmissä toimivat koirakot. Samoin kaikkia koiravieraita toivovat vierailukohteet voivat helposti tietää, että kaverikoiranimikkeen alla toimivat koirakot toimivat samojen käytänteiden ja ohjeiden mukaisesti ja toimintaa on rakennettu kaikkien osapuolten turvallisuus ja mukavuus silmällä pitäen yhteistyössä alan ammattilaisten kanssa.

Kaverikoiratoiminta ei katso koiran rotua, kokoa tai sukupuolta. Kaverikoiraksi sopii ihan tavallinen kiltti perhekoira. Koiran tulee kuitenkin olla hyvähermoinen, avoin, sosiaalinen ja kiinnostunut ihmisistä. Koiralta vaaditaan vierailutilanteessa paljon sopeutumiskykyä ja tarmoa, joten sen tulisi olla tottunut erilaisiin ja vaihtuviin tilanteisiin sekä ihmisiin. Ohjaajan tulee kyetä hallitsemaan koira jokaisessa tilanteessa. Näiden asioiden takia toimintaan osallistuvan koiran sekä ohjaajan tulee olla aikuisia; koiran mielellään yli 2-vuotias ja ohjaajan yli 16-vuotias.

Suomen Kennelliitto kouluttaa jatkuvasti uusia kaverikoiria eri puolella Suomea.

Toiminnasta lisää Suomen Kennelliiton kaverikoira-sivuilla

 

(lähde : Suomen Kennelliitto)

*************************************************************************************** 

Säde kaverikoirana

 

Säde ryhtyi kaverikoiraksi vuonna 2010. Testauksen jälkeen meillä oli 6 kerran "kokelas-aika" . Tämän jälkeen Säde oli oikeutettu käyttämään kaverikoirille osoitettua työasua, oranssia huivia ja toimimaan virallisena kaverikoirana.

Säde - niinkuin minäkin - olemme nauttineet tästä vapaaehtoistyöstä. Käymme joka toinen viikko vanhainkodissa ja palvelutalossa yhdessä muiden koirakoiden kanssa.  

Kaverikoirakuvien kopiointi ehdottomasti kielletty. Kuvissa esiintyviltä henkilöiltä tai niiden omaisilta on pyydetty erikseen julkaisulupa vain Kennel De Marién käyttöön.