Koiramaiset uutiset

22.12.2013HYVÄÄ JOULUALue lisää »9.7.2013PENTUJA syntynyt 9.7.2013Lue lisää »2.6.2013Terrieri erikoisnäyttely Tallinna 2.6.2013Lue lisää »19.5.2013Zimbasta Ruotsin MuotovalioLue lisää »11.5.2013Kaverikoirien palkintojenjakoLue lisää »

Koiran ensiapu

Jokaisen koiranomistajan tulisi selvittää etukäteen miten toimia erilaisissa tilanteissa missä koira tarvitsee ensipua. Muista että eläinkääkärit ovat sitä varten jotka antavat koiran terveyden ja sairastumsiten suhteen apua. Älä siis epäröi ottaa eläinlääkriin yhteyttä mikäli tilanne sitä vaatii.

Perusasioita mitä koiranomistajan sinun tulisi huolehtia on se että sinulta löytyy koiralle tarkoitettu hyvin varusteltu ensiapulaukku. Tässä ohjeita mitä ensiapulaukku voi sisältää.

 • Erilaisia sidostarpeita
 • Teippi
 • Pumpulia
 • Sakset
 • Kuumemittari Desinfiointiaine, mieluiten sellainen joka ei kirvele
 • Lääkehiili
 • Suolaa - oksennuttamiseen, esim. tavallinen  pöytäsuolaa on ihan hyvä
 • Kyypakkaus

Koiran omistajille on suunnattuja koiran ensiapukursseja ja lisäksi perustieto saa myös kirjallisuuden ja neti välityksellä.  Oman koiranomistus historiani aikana olen törmännyt erilaisiin tilanteisiin jossa koiran ensiaputaidoista on ollut hyötyä.

Oheen olen koonnut muutamia ensiapu-ohjeita joihin yleisimmin yorkin omistaja törmää.

Lämpöhalvaus

Kuumalla säällä koiralla on oltava riittävästi vettä tarjolla sekä aina mahdollisuus asettua varjoiseen paikkaa. Etenkin kesällä koiralla on vaara sairastua lämpöhalvaukseen. Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tilanne joka usein johtuu liian kuumasta ilmasta, ilman suhteellisen kosteuden suuruudesta tai mikäli ilmanvaihto on olematon. Nopea hoito on tarpeen, koska lämpöhalvaus johtaa helposti aivovaurioon ja kuolemaan.

 • Oireet :  levoton, kuolaa, läähättää, hipertelee, koira tuntuu kuumalta. Jopa oksentelu ja ripulointi mahdollista.
 • Ensiapu : Mikäli epäilet lämpöhalvausta, viilennä koira kastelemalle se viileällä (ei kylmällä) vedellä -kastele myös koiran pää ja erityisesti vatsan alus.  Myös kasteltu pyyhe on sopiva viilennysmenetelmä.  Voit viedä koiran suihkuun tai asettaa se järveen.  Pidä koira suihkussa/vedessä n. 15-20 minuuttia. Huolehdi siitä että et palelluta koiraa.

Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin saadaksesi tilanteeseen lisäohjeita.

Myrkytykset

Jokaisessa myrkytystilanteessa tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Selvitä mitä on tapahtunut :

 • Mikä myrkky on kyseessä ja kuinka paljon sitä koira on saanut?
 • Miten koira on saanut myrkkyä ; esim. nielemällä, hengittänyt, ihon läpi.
 • Selvitä koiran tila; tajunnantila ja onko hengistys ja sydämenlyönnit normaalit .
 • Milloin myrkytys tapahtui?
 • ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Mikäli koira on vastikään syönyt myrkkyjä tai vieraita aineita, voidaan koiraa yrittää oksennuttaa. Oksettamista voidaan yrittää mikäli vieraan aineen syömisestä on alle tunti.      HUOM ! koiraa ei saa oksettaa, mikäli se on syönyt syövyttäviä aineita, kuten voimakkaita emäksisiä ja happoja. Myöskään silloin kun koira on tajuton eikä voi niellä sitä ei saa oksettaa.

Jos et ole varma mitä koira on syönyt, älä okseta koiraa vaan ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Mikäli myrkky on saatu hengitysteitse, vie koira turvalliselle alueelle ja aseta lepoon ja ota yhteys eläinlääkäriin

Mikäli myrkkyä on silmissä, iholla, tms. huuhtele pois runsaalla vedellä ja ota yhteys eläinlääkäriin

Yleisimmät kotona tapahtuvat myrkytystilanteet ovat :

 • Suklaamyrkytys

Suklaan sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä. Jos annos ylittää 100-250 g/kg on se hengenvaarallista koiralle. Myrkytysoreita ovat verinen oksentelu, sydämen tiheä lyönti ja mahdolliset kouristelut. Jos koira on juuri syönyt suuren määrä suklaata kannattaa koira yrittää oksennuttaa. Mikäli sulkaan syömisestä on kulunut yli kaksi tuntia ei oksettamisesta ole enää hyötyä. Tällöin koiralle voidaan antaa lääkehiiltä.   Ota yhteyttä eläinlääkäriin saadaksesi lisäohjeita.

 • Ksylitolimyrkytys

Yorkille jo muutaman ksylitolia sisältävä purukumityyny voi aiheuttaa myrkytyksen. Ksylitoli aiheuttaa koiran elimistössä veren sokeritason alenemisen eli hypoglykemian. Ota yhteyttä eläinlääkäriin saadaksesi lisäohjeita.

 

Oksettaminen

Mikäli koira on vastikään syönyt myrkkyjä tai vieraita aineita, voidaan koiraa yrittää oksennuttaa. Oksettamista voidaan yrittää mikäli vieraan aineen syömisestä on alle tunti.      HUOM ! koiraa ei saa oksettaa, mikäli se on syönyt syövyttäviä aineita, kuten voimakkaita emäksisiä ja happoja. Myöskään silloin kun koira on tajuton eikä voi niellä sitä ei saa oksettaa.

Jos et ole varma mitä koira on syönyt, älä okseta koiraa vaan ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Oksattaminen : pyörittele pieni suolapallo n. ½ - 2 tl suolaa ja ripaus vettä kämmenelle. Aseta suolapallo koiran kitalaen takaosaan, mahdollisimman taakse nieluun. Tämä saa useimmalla koirassa aikaan oksennusrefleksin. Älä yritä paria kertaa enempää, sillä mikäli koira saa liikaa suolaa voi seurauksena olla vastaavasti suolamyrkytys.

Koiran oksentamisen jälkeen ota yhteyttä eläinlääkäriin jatko-ohjeita varten.

Haavat

Koira voi saada haavoja ja ruhjeita erilaisissa tilanteissa. Haava luokitellaan joko pinnalliseen tai syvään haavaan.

Pinnalliset haavat ovat haavoja jotka eivät ulotu koko ihokerroksen läpi.

 • Ensiapu :  Puhdista haava vieraista esineistä ; hiekka, multa, lasi yms. Suihkuta haava haalealla vedellä saadaksesi kaikki epäpuhtaudet pois. Tämän jälkeen puhdista haava desinfiointiaineella tai Betadine liuoksella. Mikäli verenvuoto jatkuu puhdistuksen jälkeen laita haavan suojaksi kevut side. Haava tulee jatkossa pitää puhtaana ja kuivana. Katso että koira ei pääse nuolemaan haavaa.

Syvät haavat ovat haavoja jotka ulottuvat koko ihokserroksen läpi. Jos ihonalainen kerros haavan pohjalla ei liiku kun pintaihoa haavan kohdasta liikutellaan, kyseessä on syvä haava ja se on todennäköisesti ommeltava. Jos haavan pohja liikkuu ihon mukana, haava ei ole mennyt kaikkien ihokerrosten läpi (pinnallinen haava) 

 • Ensiapu :  tarkista onko haavassa hiekkaa, multaa, lasia tms. Yritä tyrehdyttää verenvuoto asettamalla vuotokohta mahdollisuuksien mukaan koiran sydämen yläpuolelle.  Pyri painamaan vuotokohtaa. Mikäli verenvuoto ei ole voimakasta yritä suihkuttaa haavaa haalealla vedellä saadaksesi haavasta kaikki epäpuhtaudet pois.  Puhdista haava desinfiointiaineella tai Betadine liuoksella.  Ota eläinlääkäriin mahdollisimman pian yhteyttä sillä usein syvät haavat vaativat tikkejä.

Silmävammat

Silmävammoissa on yleensä sokeutumisen riski ja siksi niihin tulee suhtautua aina vakavasti.

Mikäli silmään on joutunut vierasesine huuhtele silmä vedellä ja peitä molemmat silmät kevyellä sideharsolla. Estä koiraa hankaamasta silmää ja ota yhteyttä eläinlääkäriin. Älä yritä poistaa esinettä mikäli se on juuttunut kiinni.

Mikäli silmään on roiskunut kemikaalia huuhtele silmää juoksevalla vedellä 15-20 minuuttia. Peitä molemmat silmät kevyellä sideharsolla ja ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Hyönteisten pistot

Hyönteisten pistot saattavat aiheuttaa koiralle allergisen reaktion ja jopa hengitysvaikeuksia. Pahimmillaan koira voi joutua shokkiin.

Oireet :  Voimakas kipu joka tulee äkillisesti. Pistokohtaan tulee mahdollisesti turvotusta.

Ensiapu : Yritä poistaa mahdollisesti pistokohtaan jäänyt piikki pinseteillä. Laita jäähaude pistokohtaan. Älä puristele. Voit myös laittaa pistokohtaan kortisonipitoista voidetta. Mikäli koira saa allergisen reaktion esim. turvotusta ilmenee muualla kuin pistokohdassa tai koira saa hengitysvaikeuksia ota yhteyttä eläinlääkäriin saadaksesi lisäohjeita.

Kyyn purema

Joskus käy silleen että et näe että koira olisi joutunut kyyn pyremaksi. 

Oireet:  Voimakas kipu joka tulee äkillisesti. Kaksi vierekkäistä pistohaavaa puremakohdassa sekä turvotusta. Purema sijaitsee useimmiten etutassuissa tai kuonossa. Vaarana on hengitysteiden turpoaminen ja mahdollinen shokki

Ensiapu :  Aseta koira lepoon ettei myrkky pääse leviämään nopeammin. Ota aina välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin saadaksesi  lisäohjeita mm. kyytabletin antamisessa.

Shokki

Shokki on verenkierron häiriötila joka johtaa vakavaan hapenpuutteeseen. Koira voi joutua shokkiin useissa eri syistä ;

yleisimmät suut ovat

 • Runsas verenvuoto
 • Kyyn purema
 • Vakava ripuli
 • Palovammat
 • Lämpöhalvaus
 • Myrkytys
 • Onnettomuus

Shokki-tilassa koiran limakalvot ovat vaaleat jopa harmahtavat tai sinertävät. Limakalvon tilan voi tarkistaa mm. ikenistä.  Pulssi on nopea ja heikko ja hengitys on lyhyttä ja pinnallista.  Koiran normaali pulssi on koosta riippuen 70-120 lyöntiäminuutissa.

Ensiapu :  Tärkeää on hoitaa aina shokin oireet ensin vaikka et olisi varma shokin aiheuttajasta. Aseta koira kyljelleen pää ojennettuna ja vedä kieli ulos. Tarkkaile koko ajan hengitystä. Kohota takapäätä. Voit käyttä tässä tyynyjä hyväksesi. Pidä koira lämpimänä. Tyrehdytä mahdolliset verenvuodot ja ehkäise turhat kivut. Ota yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi. Kun kuljetat shokissa olevaa koiraa huolehdi siitä että kuljetus on mahdollisimman rauhallista ja tasaista.

Sähköiskun saaneen ensiapu

Pikkupennuilla on usein tapana pistää suuhunsa kaikenlaista.  Jos koira on nakertanut sähköjohtoa ja sillä on sähköjohto suussa. Älä koske koiraan ennenkuin olet katkaissut johdosta virran kulun.  Sähköisku voi aiheuttaa sydänpysähdyksen ja keuhkojen täyttynmisen nesteellä. Aloita elottoman koiran elvytys heti. Mikäli koira on tajuissaan huolehdi koiran mahdollisesta shokkitilasta. Sähköisku aiheuttaa usein vakavia palovammoja.  Ota yhteyttä välittömästi eläinlääkäriin.